Sayfalar

23 Eylül 2010 Perşembe

SEDDÜLBAHİR MUHAREBELERİ

SEDDÜLBAHİR MUHAREBELERİ

İtilaf kuvvetleri Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlamışlardı. Kara kuvvetleriyle Gelibolu Yarımadası’nı işgal edip boğazın Avrupa yakasındaki Türk Tabyalarını susturup boğazdaki Türk mayınlarını temizleyip donanmalarını Marmara’ya geçirip İstanbul’u işgal etmeyi düşünmüşlerdir.

Gelibolu Yarımadası’nda çıkarma yapmak için 2 bölge vardı:
1-Seddülbahir
2-Arıburnu Koyları

İlk çıkartma Seddülbahir’e olmuştur. Hedef Alçıtepe’yi ele geçirerek Kilitbahir Platosuna ilerlemek ve buradaki merkez tabyaları susturmaktı. Böylece boğaz giriş bölgesi elde edilecekti.

25 nisan 1915’te 5 yönden çıkarma yapılması düşünülmüştür:
1-Sarıtepe Güneyi (Y)
2-ikiz Koyu (X)
3-Teke Koyu (W)
4-Ertuğrul Koyu (V)
5-Morto Koyu (S)

Müttefik Donanmasına bağlı savaş gemilerinin yaptığı bombardıman çok şiddetli olmuştur.Ancak Türk bataryaları ve kuvvetleri imha olunamadığından İngiliz birlikleri ağır kayıplar vermiştir. Bu da müttefik kuvvetleri arasında büyük bir şaşkınlığa neden olmuştur.
Temmuz 1915 sonuna kadar çok kanlı geçen süngü hücumları ve karşı hücumlarla süren Kirte - Kerevizdere - Zığındere Muharebeleri özellikle Türk Birliklerinin müttefik donanmasının ateşinden korunmak amacıyla gece yaptıkları süngü hücumları şeklinde olmuştur.Bu bölgede işgal kuvvetleri 3-4 km’lik bir arazide tutunabilmişlerdir. Alçıtepe ve Kirte ele geçirilememiştir.

SEDDÜLBAHİR KALESİ (KALE-İ SULTANİYE)

Seddülbahir Kalesi Rumeli kıyısında Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizi’ne bakan ucunda bulunmaktadır. Anadolu Yakası’nda tam karşısında bulunan Kumkale’yle birlikte inşa edilmiştir.

1659’da IV.Mehmet Dönemi’nde Frenk Ahmet Paşa’nın Mimar Mustafa Ağa’ya yaptırmış olduğu kaledir.Kale yapımı için gerekli para Valide Hatice Sultan tarafından karşılandığı için kaleye Kale-i Sultaniye adı verilmiştir.

Burada hazırladığı bir filo ile 1657’de Çanakkale Boğazı’nda 3 gün süren bir deniz savaşını ardından Topçu Kara Ahmet Ağa’nın Venedik Amirali Meriko’nun gemisine attığı bir gülle Venediklileri yenilgiye uğratmış ve Bozcaada’dan çekilmelerini sağlamıştır.

Bu savaşta mevcut kalelerin düşman saldırılarına yetmediği anlaşıldığından III.Murat zamanında boğazın tahkimine başlanmıştır. Mimar Mustafa paşa Ağa, Frenk Ahmet Paşa yönetiminde faaliyete geçirilerek Rumeli kıyısında Seddülbahir Kalesi, Anadolu kıyısında Kumkale inşasına başlanmıştır.
Kale Çanakkale Savaşlarında Topçu Yarbayı Mecit Bey komutasında Ertuğrul Koyu’na İngilizler’in 19 - 25 şubat 1915’te yaptığı çıkarmaya karşı koymuştur.

SEDDÜLBAHİR TABYASI

Kale içinde 4 tane tabya bulunmaktadır.
2 tanesi Kumkale (Kale-i Hakaniye)’ye bakmaktadır. Diğer ikisi Ertuğrul Koyuna bakmaktadır.
Askerlerin barınmasından cephane muhafazasına kadar birçok amaçla kullanılmışlardır.

Burada;
2 adet 11 pusluk (28 cm çapında)
4 adet 9,4 pusluk (24 cm çapında)
Alman KRUP marka çakma toplar kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder